Bij Wiedewei draait alles om buiten zijn en de natuur ontdekken. In maart staat dat nog meer centraal, want dan is het ‘Moestuinmaand’! Tijdens deze maand doet je kind allerlei activiteiten gericht op het thema ‘moestuin’. Zo leert je kind samen met vriendjes spelenderwijs over de natuur en ontwikkelen ze vaardigheden zoals onder andere de motoriek en taal.
Taalontwikkeling met woordkaarten die te maken hebben met de moestuin
Tijdens de ‘Moestuinmaand’ doen de kinderen activiteiten waarbij ze op allerlei gebieden leren, waaronder taal. Zo maken de pedagogisch professionals van Wiedewei Ridderkerk woordkaarten die te maken hebben met het thema ‘moestuin’. Hierbij koppelen ze de woorden op de kaarten aan wat je kind ziet, doet en beleeft. Als het woord ‘hark’ op een woordkaart staat, gaan de kinderen die dag ook daadwerkelijk harken in de tuin. Zo begrijpen kinderen beter wat het woord betekent en kunnen ze het makkelijker onthouden. Op die manier draagt de moestuinmaand ook bij aan de taalontwikkeling. Een ontwikkeldoel dat Wiedewei heel belangrijk vindt.
Tuincentrum naspelen om nieuwe woorden en handelingen te leren
De kinderen beleven niet alleen de natuur buiten, maar halen de natuur ook naar binnen. Zo is de huishoek van Wiedewei Ridderkerk omgetoverd tot tuincentrum. Het tuincentrum bestaat uit een winkel, een ruimte om plantjes op te potten en een koffiehoek. Je kind leert hierdoor hoe het is om naar de winkel te gaan, een plant te kopen en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarnaast leert je kind nieuwe woorden die te maken hebben met planten, een tuincentrum en de moestuin.
Leren onthouden, kleuren herkennen en tellen
Voor de cognitieve ontwikkeling, zoals denken, fantasie en geheugen, spelen de kinderen themagerelateerde memory. Met bloemen met blaadjes van verschillende kleuren en knijpers in dezelfde kleur, leren de kinderen kleuren herkennen en ontwikkelen ze hun fijne motoriek. Dat betekent kleine en fijne bewegingen maken, zoals iets vastpakken, schrijven of aanwijzen.
Lekker bezig zijn in de moestuin en liefde voor de natuur ontwikkelen op jonge leeftijd
Moestuinmaand betekent naast al deze activiteiten ook; lekker bezig zijn in de moestuin. De kinderen helpen met alles mee en verwonderen zich over alles wat er groeit en bloeit. Ze vinden er mais, zonnebloemen, bramen, bloemen, een appel- en perenboom, citroenmelisse, tomaat, wortel en pluksla. En wormen. De kinderen leren dat wormen goed zijn in je tuin, want dat betekent dat de grond gezond en vruchtbaar is. Zo groeien alle groente en fruit extra goed! De kinderen gaan op avontuur en ontdekken een heleboel. Op deze manier ontwikkelen ze al op jonge leeftijd liefde voor de natuur en leren ze waar het eten op hun bord vandaan komt.