WiedeweiWillemstad-108 WiedeweiWillemstad-108

De pedagogische visie van Wiedewei

Wanneer je kiest voor kinderopvang, dan wil je dat je kind een veilig plekje krijgt met alle ruimte om te spelen, zich te ontwikkelen en vriendjes te ontmoeten. En dat we rekening houden met de persoonlijke behoeftes van je kind. Wil je weten hoe we dat bij Wiedewei doen? Hieronder vertellen we je meer!

Bij Wiedewei doen we het zo!

Voeding

Voeding

Bij Wiedewei eet je kind vegetarisch en volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De producten die in de Schijf van Vijf staan, zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor het lichaam en bevatten voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Bij de dagopvang krijgt je kind na een ochtend in de buitenlucht een warme, vegetarische en voedzame maaltijd aangeboden vanuit Madaga. Je BSO kind eet natuurlijk ook volgens de Schijf van Vijf.

Vieren met aandacht

Vieren met aandacht

Bij Wiedewei vieren wij feestelijke gebeurtenissen met aandacht voor je kind. Want is je kind jarig dan laten we dit natuurlijk niet zomaar voorbij gaan! Zo kan er aan het Wiedewei rad gedraaid worden of kiest hij of zij zelf een leuke activiteit om met de groep te doen. En het feest is niet compleet zonder een mooie natuurlijke kroon. Op deze manier krijgt de jarige extra aandacht en leren de kinderen dat een feestje vieren niet altijd samen hoeft te gaan met (ongezond)eten of een cadeautje.

Avontuurlijk spelen

Avontuurlijk spelen

De natuur biedt de mogelijkheid om ervaringen op te doen in je eigen grenzen verkennen, te reflecteren en zelfstandig te zoeken naar een oplossing.

Bij Wiedewei bieden we een omgeving voor avontuurlijk spelen waarin natuurervaringen met aanvaardbare risico’s worden opgedaan. Je kind gaat de tuin verkennen door op onderzoek uit te gaan en we betrekken de natuur in ons spel. Je kind vindt takjes, blaadjes en dennenappels, maar komt ook boomwortels en kuilen tegen. Avontuurlijk spelen is een ontwikkelproces waarin aanvaardbare risico’s een leerervaring mogen zijn, maar gevaren worden uitgesloten. Dit stelt je kind in staat zich verder te ontwikkelen met de focus op wat ze bijna kunnen, maar graag zelf willen leren.

MJL_4157

De groene professional

Samen op avontuur in de tuin. Bij Wiedewei zijn de pedagogisch medewerkers echte groene professionals. De natuur is de belangrijkste inspiratiebron. De pedagogisch medewerker laat je kind verwonderen over de natuur. Samen gaan zij op ontdekking en zijn ze nieuwsgierig naar alles wat ze tegenkomen. Je kind wordt gestimuleerd om op onderzoek uit te gaan, te ontdekken en wordt geprikkeld om de natuur te beleven. Zo leert je kind van de wereld te genieten met alle zintuigen.

Onze pedagogische inspiratoren

De inspiratoren

Onze pedagogische inspiratoren

Wij laten ons inspireren door het gedachtengoed van drie verschillende pedagogen, namelijk Loris Malaguzzi vanuit de pedagogiek van Reggio Emilia, Emmi Pikler en Kees Both. Deze drie inspiratiebronnen bieden ons een gedegen grondslag voor het pedagogisch handelen binnen Wiedewei. Onze kijk op de ontwikkeling van je kind, de begeleiding door de pedagogisch medewerkers en de invloed die de natuur hierop heeft, vinden wij bij deze drie inspiratoren terug.

  • Reggio Emilia
  • Emmi Pikler
  • Kees Both

Reggio Emilia

Reggio Emilia

Vanuit de pedagogiek van Reggio Emilia wordt elk kind als een compleet, zelfontdekkend en lerend kind gezien. Veel kennis en vaardigheden zijn bij het kind al van jongs af aan aanwezig en komen spelenderwijs tevoorschijn en tot ontwikkeling. Een kind ontdekt de wereld om zich heen en gebruikt daarin verschillende vormen om zich te uiten. Elk kind spreekt daarin zijn eigen taal en laat dit via zijn eigen talenten zien, genaamd ‘de 100-talen’ van een kind.

Bij Wiedewei krijgt je kind de kans om zijn of haar eigen 100-talen te ontdekken. We stimuleren het zelfontdekkend ontwikkelen, dit ondersteunen we door de ruimte, materialen en de houding van de pedagogisch medewerkers.

Emmi Pikler

Emmi Pikler

De pedagogische gedachte van Emmi Pikler gaat uit van een nieuwsgierig kind dat wil leren en ontdekken. Deze inspirator richt zich voornamelijk op het allerjongste kind; de baby en de jaren daarna. Emmi Pikler benadrukt dat het belangrijk is om oog te hebben voor de basisbehoeften van een kind.

Bij Wiedewei gaat daarom onze eerste aandacht en zorg bij je kleintje uit naar zorgdragen voor de basisbehoeften gedurende de dag. Het eigen ritme van je baby is nog veelal bepalend voor invulling van de dag. Er is tijd voor rust en slaap, voor wakker zijn en contacten maken en tijd voor actief en vrij bewegen. Bij Wiedewei hebben we oog voor deze verschillende behoeften en zorgen we ervoor dat je kind van elke leeftijd, gedurende de dag krijgt wat er nodig is.

Kees Both

Kees Both

Kees Both is natuurpedagoog en onderschrijft het belang van de groene pedagogiek waarin het contact met de natuur bij de opvoeding van het jonge kind een grote rol speel.

Bij Wiedewei vinden we het belangrijk dat we ons samen verwonderen in en over de natuur. Je kind is daarom ook het grootste gedeelte van de dag buiten. Daar ontdekt je kind met zijn of haar zintuigen, onderzoekt en geniet van alles wat de tuin brengt. Het ritme van de natuur staat centraal. We besteden aandacht aan de seizoenen en vieringen die in het jaar voorbijkomen en ontdekken daarin de dynamische veranderingen van de natuur.

MJL_8328

De eigenheid en achtergrond van je kind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel en heeft telkens de juiste uitdaging nodig. De pedagogisch medewerkers van je kind volgen de totale ontwikkeling van je kind van 0 t/m 3 jaar door middel van een kindvolgsysteem; de methodes KIJK! of DE ontwikkelingslijnen. Hierdoor weten zij precies waaraan je kind behoefte heeft en geven altijd de juiste hoeveelheid uitdaging door de activiteiten daarop af te stemmen.

Samenwerking met basisscholen
Wiedewei werkt nauw samen met kindgerichte organisaties, zoals basisscholen. De gegevens uit de KIJK!-observaties worden, als je kind bijna 4 jaar is, overgedragen aan de basisschool. Zo weet de leerkracht waar jouw kind behoefte aan heeft en zorgen we voor een zo goed mogelijke start op de basisschool. Dit gesprek gebeurt natuurlijk alleen met je toestemming.

Wanneer je kind extra aandacht nodig heeft

Ons doel zoveel mogelijk kinderen kinderopvang aan te kunnen bieden. Daarom bieden we, net zoals basisscholen passend onderwijs, passende opvang.

Lees hier hoe we dat bij Wiedewei doen