23-wiedewei-sommelsdijk-20 23-wiedewei-sommelsdijk-20
Nieuws

Wiedewei introduceert trots: vieren met aandacht

Gepubliceerd 8 januari 2024

‘Wie jarig is trakteert’ is voor velen een bekende uitspraak. Bij Wiedewei vieren we in het nieuwe jaar verjaardagen en andere feestelijke momenten met aandacht. Dat betekent extra aandacht, leuke verjaardagsactiviteiten en feest voor heel de groep, in plaats van trakteren.  

Feestelijke gebeurtenissen vieren we met aandacht
In veel situaties zijn we gewend om feestelijke gebeurtenissen te vieren met een traktatie. Vaak in de vorm van minder gezond eten of drinken. Of een klein cadeau dat vervolgens op een stapel met speelgoed belandt en niet tot nauwelijks gebruikt wordt. Deze manier van vieren past niet bij het duurzame en gezonde karakter van Wiedewei. Daarom vieren we feestelijke gebeurtenissen voortaan met een feestmoment met aandacht voor kinderen die jarig zijn. Tijdens zo een feestmoment wordt het Wiedewei ‘activiteiten-rad’ tevoorschijn getoverd. Op het rad staan allerlei leuke, feestelijke activiteiten waar alle kinderen aan kunnen meedoen. Of de kinderen kiezen zelf een activiteit die zij leuk vinden. 

Kinderen krijgen op deze manier extra aandacht bij een speciale gebeurtenis, waardoor ze ervaren dat het een belangrijke dag voor hen is. Daarnaast leren de kinderen dat een feestje vieren niet altijd samen hoeft te gaan met eten.  

Wiedewei introduceert ook nieuw voedingsbeleid
Bij Wiedewei zien we eetmomenten als een sociaal leermoment. Een moment van interactie, samenzijn, structuur en ritme. Daarom hebben we tegelijkertijd met het beleid ‘Vieren met aandacht’ een nieuw voedingsbeleid geïntroduceerd. Hiervoor kregen de kinderen op de dagopvang al gezonde warme maaltijden aangeboden tussen de middag, maar met ingang van 2024 eten alle kinderen op de dagopvang en BSO nog beter volgens de Schijf van Vijf. In het voedingsbeleid is omschreven welke voeding we de kinderen aanbieden, op welke momenten ze eten en drinken, maar ook welke rol pedagogisch medewerkers hebben bij het eet- en drinkmoment. Zo krijgen kinderen bij Wiedewei alle vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn om gezond op te groeien en is eten niet alleen lekker, maar ook een fijn en leerzaam moment.