Christmas,Lights,Bokeh Christmas,Lights,Bokeh
Nieuws

Hoe help je jouw kind ontspannen de feestmaand door?

Gepubliceerd 5 december 2022

December is een gezellige maar drukke maand. Kinderen kunnen in deze Sinterklaas en kerstperiode soms slecht in en -doorslapen, last hebben van een verminderde eetlust, buikpijn, hoofdpijn, plotselinge koortsaanvallen, overspannen of erg druk gedrag laten zien. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij en de kinderen ontspannen de feestdagen in kunnen?

Jonge kinderen vinden de sinterklaastijd vaak spannend. Dit komt mede doordat kinderen tot een jaar of 7 magisch denken. Zij maken geen onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie. Wat zij zien, bestaat echt.

Jonge kinderen kunnen bang zijn voor Sinterklaas en/of de Pieten. Neem dit serieus, pas zo nodig het verhaal aan naar wat jouw kind aankan. Bijvoorbeeld dat Sint en Piet niet over het dak komen, maar de cadeaus bij de achterdeur brengen. Hou er rekening mee dat je kind een terugval kan krijgen door spanning, hij of zij kan bijvoorbeeld weer gaan duimzuigen of bedplassen. Maak daar geen probleem van en zie het als een signaal dat je een stapje terug moet doen.

Handvatten om de decembermaand hanteerbaar te maken

Voor kinderen is het fijn om te weten waar ze aan toe zijn:

 • Koop een (advents) kalender zodat kinderen kunnen overzien hoelang het nog duurt tot Sinterklaas en/of Kerst.
 • Spreek af hoe vaak en wanneer de schoen gezet mag worden.
 • Bereid je kind voor op de activiteiten die georganiseerd worden op school, zoals Sinterklaas, Kerstdiner, etc..
 • Zorg voor een uitzwaairitueel. Voor sommige kinderen is de overgang van Sinterklaas naar Kerst te abrupt. Door een uitzwaairitueel kan er afscheid genomen worden van Sinterklaas en kan de Kerstperiode welkom geheten worden

Betrek kinderen bij de feestdagen

 • Lees verhalen en zing liedjes over Sinterklaas en Kerst. Zo leren kinderen wat er gaat gebeuren.
 • Betrek je kind bij de voorbereidingen voor Sinterklaas en Kerst (versieren, hapjes maken, kledingkeuze etc.), zo hebben zij het gevoel deel uit te maken van het feest.

Voorbereiden voor de feestdagen:

 • Bedenk hoe je de dagen wil invullen.
 • Doe op tijd je inkopen, dit voorkomt stress!

Volg de behoefte van je kinderen

 • Hou in de gaten hoe je kind op alles reageert en speel daarop in. Probeer het aantal festiviteiten thuis en bij anderen beperkt te houden.
 • Vergeet je kind geen exclusieve aandacht te geven, door al het regelen schiet dit er nog wel eens bij in.
 • Door structuur en rust thuis, zal je kind beter om kunnen gaan met de drukte op school. Eet bij voorkeur op het gebruikelijke tijdstip en houd zoveel mogelijk vast aan de normale bedtijden.
 • Hoe verleidelijk het soms ook is om te zeggen dat sinterklaas alles ziet, kinderen kunnen hier erg gestrest door raken. Om die reden is het beter om sinterklaas niet op deze manier in te zetten. Het levert vaak alleen extra stress en drukte op.

  En daarnaast… probeer van deze dagen te genieten samen met je kinderen!