2021 Wiedewei Paddewei-28 2021 Wiedewei Paddewei-28
Blog

Spelen, belangrijk bij de ontwikkeling van je peuter

Door Danina Kooijman, Pedagogisch beleidsmedewerker bij Kibeo
Gepubliceerd 2 november 2020

Als je van dichtbij een peuter hebt zien opgroeien, dan weet je al; peuters spelen veel. Ze ontwikkelen zich razendsnel en leren iedere dag iets nieuws. De ontwikkeling tijdens de eerste jaren van een kind heeft invloed op zijn of haar verdere leven. Maar hoe komen deze kleine ontdekkers tot spel? En waarom is spelen belangrijk bij de ontwikkeling van je peuter?

Wanneer je peuter voor het eerst naar de kinderopvang gaat, zijn er veel situaties waarin hij of zij nieuwe dingen leert. Je opgroeiende peuter leert beter bewegen, start met de basis voor lezen en rekenen, omgaan met emoties, samenspelen en rekening houden met andere kinderen. Maar hoe leren ze dat?

Spelen is onmisbaar voor de ontwikkeling

Van nature zijn peuters creatief, nieuwsgierig en willen ze graag ontdekken. Al spelend verkennen ze de wereld en de mensen om zich heen, met alle mogelijkheden die ze hebben: bewegen, kijken, voelen, luisteren, imiteren, communiceren… Dit komt allemaal samen tijdens het spel. Spel wordt door de bekende ontwikkelingspsycholoog Vygotksy de leidende activiteit genoemd in de voorschoolse periode. Spelen is belangrijk en onmisbaar bij de ontwikkeling van je peuter.

De stimulerende speelomgeving

Peuters hebben ruimte, rust, vrijheid en uitdaging nodig om op te kunnen gaan in het spel. Daarbij hebben ze een stimulerende omgeving nodig. In eerste instantie denken we dan aan de inrichting van de ruimte: er moet genoeg speelmateriaal zijn, voldoende variatie en uitdagend ingerichte speelhoeken. Het spel en de materialen moeten ook aansluiten bij de mogelijkheden van het kind, het mag niet te moeilijk zijn (zorgt voor frustratie) maar ook niet te makkelijk (zorgt voor verveling). Als volwassene ben je ook onderdeel van stimulerende omgeving, je kunt de kwaliteit van het spel verhogen en de kinderen uitdagen. Maar hoe?

Zelf aansluiten bij het spel van je kind

Het is belangrijk om eerst te kijken en te luisteren naar wat de kinderen aan het doen zijn. Daarna kun je aansluiten bij het spel en mee doen. Wanneer je meespeelt kun je het spel verdiepen, door nieuwe dingen toe te voegen. Als je met je peuters in de huishoek speelt kun je het spel spannender maken: ‘Oei, deze pan is wel erg warm’ terwijl je je handen er van af trekt. Of bij de auto’s kun je de garage toevoegen aan het spel: ‘Ik denk dat ik mijn auto even ga parkeren in de garage’. Je brengt de peuters op nieuwe ideeën en breidt de spelmogelijkheden uit, dit verhoogt de kwaliteit van het spel. Een vuistregel hierbij is: geef de kinderen de leiding en sluit aan bij hun spel!

Lees meer blogs en verhalen