2021 Wiedewei Paddewei-28 2021 Wiedewei Paddewei-28
Blog

Peuters leren spelenderwijs in de peutergroep, meer dan alleen opvang

Door Cynthia Huyssen, Pedagogisch beleidsmedewerker bij Kibeo
Gepubliceerd 9 augustus 2021

En dan ineens is je ontdekkende dreumes een nieuwsgierige peuter! Starten met peuteropvang kan best spannend zijn, ook wanneer je kind al gewend is aan het dagritme van de kinderopvang. Peuters leren spelenderwijs een heleboel in onze peutergroep, maar hoe verloopt een dag op de peutergroep nu eigenlijk?

Wanneer je jouw peuter naar de peutergroep brengt, ontvangt de pedagogisch medewerker (pm’er) jullie van harte. Zijn er nog bijzonderheden of wil je nog iets kwijt aan de pm’er? Dan kun je dit bespreken. Ondertussen kiest je peuter zelf waar en met wie zij of hij vrij gaat spelen. De pm’ers sluiten hierbij aan en houden het spelen van de kinderen nauw in de gaten. Zo kunnen ze goed zien hoe het met je kind gaat.

Aandacht voor de ontwikkeling van je peuter

Rond 9.00 uur begint het Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) programma Peuterstart, hier doen alle peuters die naar Kibeo gaan aan mee. We besteden dan aandacht aan de ontwikkeling van je peuter. Dit doen we met de gerichte activiteiten vanuit de methode Uk en Puk.

Peuters leren spelenderwijs nieuwe vaardigheden

De pm’ers stimuleren de spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele vaardigheden, motorische-, zintuiglijke- en denkvaardigheden, creatieve ontwikkeling en rekenvaardigheid. Dat doen ze spelenderwijs, met bijvoorbeeld spelletjes, knutselactiviteiten en liedjes. Je peuter leert zo heel laagdrempelig nieuwe vaardigheden aan. Dit zorgt ook voor beter ontwikkelde leervaardigheden van je peuter en op de lange termijn betere schoolprestaties.

Een schat aan nieuwe ervaringen

Natuurlijk is er tussendoor alle tijd voor de goede verzorging van je kind. Je peuter eet en drinkt samen met de andere kinderen en doet haar of zijn slaapje afgestemd op het ritme van thuis. En iedere dag spelen we heerlijk samen buiten. Na een fijne en uitdagende dag gaat je kind weer naar huis met een schat aan nieuwe ervaringen!

Peutergroep, meer dan alleen opvang

De peutergroepen van Kibeo zijn meer dan alleen kinderopvang. En hoe regelmatiger je kind naar de opvang gaat, hoe beter je kind zich ontwikkelt. Ook op sociaal vlak. Zo leert je kind waarden en normen, rekening houden met elkaar, respectvol met elkaar omgaan en samenspelen met andere kinderen. Zo ontstaan de eerste vriendschappen!

Wil je meer informatie over de peutergroepen bij Kibeo? We vertellen je graag meer!

Lees meer blogs en verhalen
Meer informatie over peuteropvang