2020 – Wiedewei Ouddorp – zomer (17) 2020 – Wiedewei Ouddorp – zomer (17)
Blog

De motorische ontwikkeling van je kind

Door Danina Kooijman, Pedagogisch beleidsmedewerker bij Kibeo
Gepubliceerd 8 december 2021

“Bij Kibeo stimuleren we de ontwikkeling van je kind” 

Klinkt goed, zul je misschien denken. Maar wat is dan precies die ontwikkeling waar we het over hebben? Hoe stimuleren de pedagogisch medewerkers de ontwikkeling dan?

De ontwikkeling van kinderen kunnen we onderverdelen in verschillende gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling. Ook heb je misschien wel eens gehoord over de motorische ontwikkeling. Dit gaat om het bewegen. Het is belangrijk dat je kind zich vrij kan bewegen om alles te kunnen voelen, vastpakken en ervaren. Zo ontdekt je kind de wereld om zich heen. De motorische ontwikkeling wordt verdeeld in twee soorten: de fijne en grove motoriek. In dit blog lees je meer over de motorische ontwikkeling.

Fijne motoriek

Bij fijne motoriek moet je denken aan de verfijnde beweging en samenwerking tussen de vingers, handen en armen. De jongste kinderen leren dit al door naar een speeltje te grijpen en deze vast te houden. Maar ook bladzijdes in een boekje omslaan is een vorm van fijne motoriek. Peuters oefenen de fijne motoriek ook door te kleuren, verven of een blokkentoren te bouwen. Kleuters en oudere schoolkinderen leren netter te tekenen, papier te vouwen en kralen te rijgen. Ook leren ze veters strikken en beide handen onafhankelijk van elkaar gebruiken. Bij Kibeo zorgen we dat er (speel)materialen zijn die precies passen bij de ontwikkelfase waar je kind zich in bevindt.

Grove motoriek

Bij grove motoriek moet je denken aan de grotere, lichamelijke bewegingen van kinderen. Bij baby’s gaat dit om het rollen, kruipen, zitten staan en lopen. De pedagogisch medewerker doen dagelijks spelletjes met je baby waarbij dit gestimuleerd wordt. Peuters ontwikkelen een soepele loopbeweging en ontdekken snelheid. Rennen, steppen, draaien, achteruit lopen en klimmen zijn leuk en uitdagend. We geven hen daarom veel ruimte om te bewegen. Bekijk dit filmpje over het stimuleren van de motorische ontwikkeling bij peuters.

Hoe ouder kinderen zijn, hoe beter de spieren en bewegingen op elkaar moet worden afgestemd. Door de verbetering in spiercoördinatie kunnen kinderen uiteindelijk leren fietsen, skeeleren en touwtjespringen. En wist je dat de motorische ontwikkeling ook heel belangrijk is voor de sociale ontwikkeling?

Sociale voordelen

De motorische ontwikkeling speelt vaak een grote rol in hoe kinderen zichzelf zien en hoe andere kinderen hen zien. Kinderen leren door te bewegen zich lekker te voelen in hun eigen lichaam. Maar ook rekening houden met anderen, samenwerken en op je beurt wachten. De bewegingsactiviteiten die we bij Kibeo doen zijn dus niet alleen belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je kind, maar ook voor de sociale ontwikkeling.

Volgen van de motorische ontwikkeling

Bij de kinderen van 0 tot 4 jaar houden de pedagogisch medewerkers van Kibeo met het kindvolgsysteem de fijne en grove motorische ontwikkeling goed in de gaten. Zo weten we waar je kind nu staat en kunnen we activiteiten aanbieden die je kind nét een beetje uitdagen waardoor je kind zich steeds verder ontwikkelt.

Bij kinderen op de buitenschoolse opvang is de basis voor de motorische ontwikkeling gelegd. We focussen dan meer op de sociale ontwikkeling van je kind. Maar de sociale ontwikkeling en de motorische ontwikkeling zijn wel sterk met elkaar verbonden.

In het volgende blog lees je meer over de sociale ontwikkeling.

Lees meer blogs en verhalen